Barion Pixel

A családi kommunikáció elmélete

Az életed ne egy kommunikációs labirintus legyen, hanem egy nyitott és szeretetteljes családi történet. A családi kommunikációról tanulunk.
Oszd meg a tartalmainkat és segíts nekünk növekedni!

olvasási idő: 3 perc

Ma egy izgalmas témáról fogunk beszélni: a családi kommunikáció elméletéről. Az Ascan Koerner és Mary Ann Fitzpatrick által felvetett elmélet alapján négyféle családi típust azonosíthatunk. Na, ne ijedj meg, nincs szükségünk doktori címre a megértésükhöz, csak egy csésza kakaóra. Mire megiszod, már el is olvastad és talán még hasznos is lesz.

Társalgási hajlandóság és konformitási orientáció

Érdekes dolog, ahogy a családon belül beszélgetünk. A beszélgetés orientáció azt mutatja meg, milyen gyakran és milyen nyitottan osztanak meg a családtagok információkat. Emlékszel, milyen volt gyerekként beszélgetni a szüleiddel? Ha bármiről tudtál beszélgetni otthon, akkor ‘high conversational’, azaz magas társalgási hajlandósággal rendelkező családban nőttél fel, ha viszont nem nagyon osztottad meg a titkaidat, lehet, hogy ‘low conversational’, azaz alacsony tásalgási hajlandóságú kategóriába tartoztatok.

A konformitás orientáció arról szól, hogy a családtagok értékrendje, hite, attitűdje mennyire azonos. Ha a család apraja nagyja ugyanazt gondolja és hiszi, akkor magas a konformitás a családban, ha viszont a családtagok különbözőek, máshogy és ‘önállóan’ gondolkoznak, akkor a családban alacsony a konformitás.

4 családtípus a kommunikáció alapján

családi kommunikáció | családi beszélgetés | kommunikációs típusok a családban | családi kommunikáció elmélete

Négyféle családi típus a családi kommunikáció alapján

A kommunikáció szempontjából 4 család típust különböztetünk meg:

 1. Egyeztető típus:
  • Ebben a családban a szülők érdeklődnek a gyerekek véleménye iránt, de a döntéseket mégis ők hozzák meg. Olyan ez, mint egy kis demokrácia a nappaliban!
 2. Pluralistic (többféle) típus:
  • Ez a típus arról szól, hogy mindenki nyíltan megoszt minden információt, és mindenki véleménye számít. Mint egy kreatív ötletbörze a családi ebédlőben!
 3. Protective (védelmező) típus:
  • Ebben a családban a szülők elvárják az engedelmességet, és a nyílt beszélgetés nem annyira jellemző. A szabályok és elvárások jelentik a kommunikáció alapját.
 4. Laissez-faire típus:
  • Ha ilyen családban nőttél fel, akkor kevés vagy felületes beszélgetések zajlottak, és a szülők nem érdeklődtek különösebben a gyerekek döntései iránt.

Melyik típusban nőttél fel?

Gondolkodj el egy pillanatig! Melyik családi típusban nőttél fel és mi illik a személyiségedhez? Lehet, hogy egy kicsit mindegyikből van valami! Ugyanazt a mintázatot követed most, ahogy felnőttél? Szerinted mi illene a családodtagjaidhoz jobban, hogy javuljon a családi kommunikáció?

beszélgetésindító kérdések nagyszülőknek | beszélgetés nagyszülőkkel | program nagyszülőkkel

Cselekedj most!

Most jön a lényeg! Ráismertél magatokra és szeretnél változtatni? Ha úgy érzed, a családi kommunikáció terén van némi feszültség otthon, akkor itt a megoldás:

 • Tükrözz vissza: Gondolkozz el azon, hogy melyik típusba tartozik a családod, és miért.
 • Oszd meg másokkal: Ne tartsd meg magadnak, ha úgy érzed gond van! Mesélj a barátaidnak, családodnak vagy a kollégáidnak, és kérdezd meg, mi a tapasztalatuk.
 • Világnézetek és kommunikáció: A generációk között egyre gyorsabban, egyre nagyobb szakadék alakul ki. Nincs mese, meg kell tudnod, hogy a világnézetünk hogyan befolyásolja a kommunikációnkat. Például, ha valaki más véleményen van, mi lehet ennek az oka?
 • Írj listát: Javítsd a kommunikációs készségeidet! Írd le, hogy miket tapasztaltál, mi az amiben jó vagy és mi az, amiben még fejlődnöd kell, hogy a családi kommunikációtokat abba az irányba vezesd, amibe szeretnéd, ha tartozna. Ne félj megkérdezni mások véleményét is!

Ha megérted, hogy hogyan működik a családi kommunikáció, milyen mintázatokat követtek tudatosan vagy tudattalanul, akkor könnyebb lehet fejleszteni a családon belüli kapcsolataitokat. Jó beszélgetést kívánok mindenkinek!

Bármely típusba is tartozik a családotok, az Ilyenekvoltunk… kártyajátékokkal elősegíthetitek a beszélgetést, egymás mélyebb megismerését és elfogadását. Egy próbát mindenképp megér.

Forrás:

Oszd meg a tartalmainkat és segíts nekünk növekedni!