Barion Pixel

6 beszélgetésindító ötlet nagyszülőknek és unokáknak

A mai felgyorsult világban nagyon gyorsan nő a távolság az érdeklődési körök változása miatt a családon belül is. Valószínűleg pont azért vagy most ezen az oldalon, mert te is ezt tapasztaltad.
Oszd meg a tartalmainkat és segíts nekünk növekedni!

avagy beszélgetés nagyszülőkkel

olvasási idő: 3 perc

Szuper, hogy erősíteni szeretnéd a kapcsolatodat a nagyszüleiddel, de hol is kezdd? A mai felgyorsult világban nagyon gyorsan nő a távolság az érdeklődési körök változása miatt a családon belül is. Valószínűleg pont azért vagy most ezen az oldalon, mert te is ezt tapasztaltad. A beszélgetés nagyszülőkkel nem is olyan egyszerű. Nos, összegyűjtöttünk neked néhány ötletet és javaslatot a nagyszüleiddel való könnyed kapcsolatépítéshez, szorosabb kötődéshez. Ezek a beszélgetési témajavaslatok segítenek majd, hogy bármiről kezdhess velük beszélgetni, legyen az hír vagy az aktuális eseményekről alkotott véleményük. Ezeket a témákat nagyobb gyerekeknek, vagy akár felnőtteknek ajánljuk, de közös családi beszélgetésekhez is jó kiinduló pontot jelenthetnek, amiben a legkisebbek is részt tudnak venni.

beszélgetésindító kérdések nagyszülőknek | beszélgetés nagyszülőkkel | program nagyszülőkkel

1. Kérdezd meg a nagyszüleidet a legemlékezetesebb utazásukról

Az egyik legjobb módja annak, hogy elinduljon egy mélyebb beszélgetés a nagyszülőkkel az, ha felteszel néhány kérdést az utazásaikról. Ha legközelebb a nagyszüleiddel beszélsz, kérdezd meg tőlük, mi volt az egyik legemlékezetesebb útjuk. Az emberek imádnak mesélni azokról helyekről, ahol élményeket gyűjtöttek, és biztos, hogy van néhány fantasztikus történetük. Például, mi volt a kedvenc helyük, vagy mi volt az egyik legviccesebb utazási élményük? Hogyan utaztak és kivel? Ezek jó kiindulópontok lehetnek egy érdekes beszélgetéshez.

2. Nézzetek meg együtt egy régi filmet

Van kedvenc régi filmed (vagy mondhatjuk inkább, hogy retro)? Ha igen, nézzétek meg együtt vagy küld el nekik különleges meglepetésként. Ez lehetőség a nosztalgiára és egy jó beszélgetési téma. Nagyszüleid valószínűleg emlékeznek, mikor vetítették ezeket a filmeket a mozikban, és talán még saját gyerekkori élményeiket is megosztják veled. Egy utazás a múltba, ami könnyen lehet az egyik legjobb beszélgetésetek.

3. Ossz meg velük egy érdekes cikket

Nincs jobb módja egy beszélgetés indításának, mint egy érdekes cikk megosztása. Lehet arról, ami őket érdekli, vagy egy aktuális eseményről. Ha nincs ötleted, hogy mi érdekli őket, egyszerűen kérdezd meg! Először talán furcsának tűnhet, de az emberek szeretnek beszélni az érdeklődési körükről, és szívesen válaszolnak kérdésekre. Csak legyél udvarias, és aktívan vegyél részt a beszélgetésben.

4. Próbáljatok ki együtt új ételeket

Vasárnapi menü a nagyszülőknél: húsleves és rántott hús. Ha nálatok is mindig ugyanaz az étel – bármennyire is szeretitek -, próbáljatok ki valami újat együtt. Nagymamád valószínűleg nyitottabb, mint hinnéd, tehát vezess be neki néhány újdonságot az ételek terén! Sushi? Paella? Vagy valami igazán különleges? Jókat szórakozhattok, és garantáltan lesz miről beszélnetek. És ha véletlenül valami nem ízlik, mindig van más, amit kipróbálhattok. Mindenképpen jó kis beszélgetés téma lesz a következő találkozásra is.

beszélgetésindító kérdések nagyszülőknek | beszélgetés nagyszülőkkel | program nagyszülőkkel

5. Kezdjetek el együtt új hobbit

Egy élénk beszélgetés elindításához próbáljatok ki egy új hobbit együtt. Legyen az horgászat, túrázás, tündérlak építés vagy horgolás – az interneten végtelen mennyiségű öltetet találhattok. Ha van közös téma, láthatod, hogy nagyszülő és unoka sokkal több közös ponttal rendelkezik, mint hinnéd. Sőt, talán még néhány főző- vagy barkácsolási trükköt is elsajátíthattok a program során!

6. Kérdezd meg a nagyszüleidet, milyen volt az életük azelőtt, hogy te megszülettél

Megtudhatot hogyan ismerkedtek meg, milyenek voltak az első házassági éveik. Miért választották azt a karriert? Mi volt az álmaik gyerekkorukban? Mi az, ami érdekli őket? Ezek a témák nem csak beszélgetésindításra jók, hanem a családi történetek megőrzésére is. Ha pedig neked nem ez lett volna az első gondolatod: kifogyhatatlan személyre szóló ajándékötletekkel gazdagodhatsz az elkövetkezendő karácsonyokra és születésnapokra – pólók, bögrék, emlékkönyvek reszkessetek!

A nagyszülőkkel való kapcsolatépítésben az Ilyenekvoltunk… is segíthet egy innovatív megközelítéssel. Ha nem tudsz kérdéseket feltenni, vedd elő az Ilyenekvoltunk… kártyapaklit és húzzatok egy témát. A kártyapaklik 50 beszélgetésindító témakört rejtenek. Próbáld ki, és készülj fel mesedélutánra!

Remélem, ezek a témajavaslatok segítenek, és jókat fogsz beszélget a nagyszüleiddel.

Ha pedig ahhoz szeretnél némi támpontot, hogy hogyan tudod megosztani a te tapasztalatodat, érdeklődési körödet a nagyszülőkkel úgy, hogy az ne legyen tolakodó, kioktató vagy egyszerűen túl sok, akkor kövess minket, hamarosan erről is olvashatsz nálunk!

Forrás:

Oszd meg a tartalmainkat és segíts nekünk növekedni!